Så håller du dig trygg och säker på en blinddejt – våra 7 bästa blind date tips!

Att dejta är, som de flesta av oss redan vet, väldigt roligt. Samtidigt kan det vara väldigt nervöst, pirrigt, spännande, läskigt och nervkittlande. Dejting brukar med andra ord bjuda på alla olika typer av känslor, det framförallt inför en första dejt eller en blinddejt. När man ska träffa någon på en första dejt kan det just av den anledning kännas som att man har 100 olika saker att tänka på – var ska vi ses, hur ska jag klä mig, vad ska vi prata om? 

Hur upptagen man än är i dessa tankar är det även otroligt viktigt att tänka på hur man ska göra för att dejta säkert. Det kanske känns som en självklarhet, men faktum är att det sällan är det. Nedan ger vi dig våra bästa tips på hur du går tillväga för att dejta på ett både roligt, trivsamt och säkert sätt!

Bästa blind date-tipsen

1. Använd dig endast av seriösa dejtingsidor

Idag är det hur enkelt som helst att dejta och kommunicera med andra personer online. Det är såklart fördelaktigt på väldigt många sätt. Samtidigt ska man veta om att denna typ av nätdejting ofta kan leda till att man blir lurad. När man vistas online är det egentligen hur enkelt som helst att både skapa en fake profil och att ljuga om saker.

Detta är med andra ord något du borde ha i åtanke när du dejtar online, framförallt innan det att du bestämmer dig för att träffa en person. Genom att endast använda dig av seriösa, omtalade dejtingsidor och appar minskar du risken för att bli lurad online. Det finns nämligen betydligt färre”skumma typer” i form av fejkade profiler och folk som vill luras där. 

2. Dejta med Bankid

För att du ska känna dig trygg inför en första dejt eller blind date kan vi verkligen tipsa dig om att dejta med Bankid. Det vill säga, du bör inte bli medlem på en plattform eller använda dig av en app där du som användare inte behöver verifiera dig med Bankid. 

På sådana plattformar är det nämligen hur lätt som helst att skapa fake profiler och låtsat att man är någon man inte är. Och det är just sådana personer du vill undvika till så stor grad som möjligt. Dejtar du istället med Bankid kan du känna dig säker på att alla profiler på plattformen är äkta och att det faktiskt sitter riktiga människor bakom skärmen. 

Självklart kan även dessa människor luras och ge ut information som inte stämmer. Men, när du dejtar med Bankid slipper du åtminstone risken för att det på dejten dyker upp en helt annan person än den du trodde du bestämt träff med.

En av de mest populära dejtingapparna som använder BankID är GoodOnes.

3. Prata i telefon innan ni ska ses (helst facetime)

Vill du försäkra dig om att du faktiskt chattar med den person som profilen visar är det väldigt smart att bestämma en tid för ett telefonsamtal innan det att ni ska träffas i verkligheten. Bäst är såklart att ni ringer på facetime så att ni båda kan visa upp sig själv på riktigt – detta gör otroligt stor skillnad för såväl din som den andra personens trygghet.

Genom att prata i telefon eller via facetime säkerställer du dig inte bara om att du faktiskt har en dialog med rätt person. Utan genom att prata med någon istället för att bara skriva kan du ofta också få en bättre bild av hur personen är och om ni kanske kan vara något för varandra. 

Detta är rätt bekvämt att göra oavsett om du ska gå på en blinddate eller om det bara är en vanlig första dejt. Om du inte helt vill att det spännande ”första mötet” ska förstöras av att ni pratar i telefon kan du skippa facetime och bara gå på den magkänsla du får av att prata med personen. Det framförallt om ni inte fått kontakt via en dejtingsida online.

4. Träffas inte för snabbt

Ett annat tips för att dejta säkert är att inte träffas för snabbt. Det vill säga, bara för att du börjat chatta eller prata med någon online och känner att ni klickat bra så behöver inte det betyda att ni ska träffas så snart som möjligt. Att lära känna varandra tar nämligen tid, det inte minst om man kommunicerar via varsin skärm.

Det är nämligen inte heller helt ovanligt att ni efter att ni pratat ett tag inser att det kanske inte alls var så bra eller passande som det verkade i början. Detta känner man ofta av rätt snabbt om man dejtar på ”riktigt”, men det kan ta längre tid om man dejtar online. För att ert första möte på en blinddejt inte ska bli en flopp bör du alltså sitta ner i båten ett tag. 

Vill du inte verka allt för på skulle vi också rekommendera dig att inte själv pusha på att ses för tidigt. Känns det bra kan du istället avvakta tills det att den andra personen föreslår det, eller åtminstone känna av läget lite. Innan ni bestämmer er för att ses bör du också försäkra dig om att personen bakom skärmen är hen som hen säger att hen är. 

5. Träffas på en offentlig plats

Har ni kommunicerat ett tag och insett, från båda håll, att det nog är dags för en första dejt på riktigt? Grattis, vad roligt! Att börja prata med någon på nätet för att sen komma så pass långt att man känner sig bekväm med att träffas är faktiskt riktigt trevligt. Det vill säga om man känner sig trygg och säker i det hela. 

För att du ska slippa oroa dig för att något ska hända dig under första dejten, eller för att något ska gå fel, bör ni absolut träffas på en offentlig plats där det finns annat folk i närheten. Detta gäller alltså oavsett hur bra det känns och ”hur mycket ni lärt känna varandra” online, samt om ni redan träffats ett par gånger. 

Det finns nämligen en risk för att något går illa till annars, det vill säga om ni till exempel bestämmer er för att träffas hemma hos hen eller om ni tar en promenad på en avskild plats. Man vet aldrig vad den andra personen har för intentioner. Självklart ska du inte vara rädd, men att ta till ett par säkerhetsåtgärder och att ha en plan B är alltid smart. 

6. Kolla på sociala medier

Något som är väldigt fördelaktig med alla de sociala medier som vi har idag är att man inför en dejt kan kolla upp och få lite mer information om personen som man ska träffa. Detta är inte bara bra om du till exempel ska gå på en blinddejt som din kompis fixat, utan detta är även bra om du träffat en person via en dejtingsida på nätet. 

Självklart finns det många negativa sidor med denna tillgänglighet till att hitta information om andra via sociala medier. Samtidigt kan det i just detta fall vara lite av en räddare i nöden. Genom att se över personen i frågas sociala medier får du en bild av hur hen är i verkligheten, samt om det faktiskt är den person som hen själv utger sig för att vara. 

Det gäller dock att man använder denna tillgänglighet av information på rätt sätt. Du bör inte stalka någon online för att sen ställa massor av frågor baserat på den information du hittat där – då kommer din dejt förmodligen uppleva det som att du just gjort det, alltså stalkat hen. 

Istället kan du ta del av den information du hittat via sociala medier för att se så att allt annat verkar stämma. Om det som står i personens dejtingprofil eller om saker som personen skrivit till dig inte stämmer med dess sociala medier – eller om personen i fråga inte finns att hitta någon annanstans – kan det vara en varningsklocka.

7. Berätta om din dejt för vänner och familj

Att berätta för dina närmaste att du ska gå på en dejt kan göra stor skillnad för din egen säkerhet. Inför att du träffar personen bör du dela med dig om var ni ska ses, när ni ska ses, vad ni ska göra, samt lite information om personen du ska träffa. 

Genom att berätta om dina planer, och såklart när du planerar att vara färdig med eller tillbaka från dejten, är du väldigt mycket mer på den säkra sidan. Skulle det visa sig att din dejt har något lurt på gång eller om något skulle gå snett har du ett par personer som vet var du är och vad du gör och som i sin tur då kan rädda dig. 

Ett tips är också att på ett smidigt sätt meddela din dejt om att dessa personer vet var ni ska och vad ni ska göra. Det kan även vara tryggt att be en kompis eller förälder ringa någon gång under dejten för att se så att allt är okej. Visar det sig då att din blind date inte var så bra som du trodde kan du använda det samtalet för att komma loss från mötet. 

8. Ha en flyktplan

Hur drastiskt det än må låta så är det alltid, alltid bra att ha en flyktplan, närmare bestämt en plan B i huvudet inför en dejt. Det framförallt om du ska träffa en person du fått kontakt med på nätet eller om du ska gå en blind date och inte riktigt känner dig helt säker. 

Värt att nämna är dock att vi med flyktplan inte menar att du bör ha en plan för hur du ska fly, rymma eller ta dig loss från personen i fråga. Utan med plan B menar vi att du bör ha en back up på saker att säga eller göra som i sin tur kan avsluta mötet på ett naturligt sätt.  

9. Att ha en plan B är alltid bra

En flyktplan kan vara det vi nämnde ovan, alltså att du ber din kompis ringa någon gång under dejten och att du därmed får en ursäkt till att gå därifrån. Om ni inte bestämt detta samtal innan kan du smita iväg på toaletten och skicka iväg ett sms där du förklarar att du vill att din kompis ska ringa dig om x minuter för att kunna gå ifrån dejten.

Andra flyktplaner är att du säger att du plötsligt inte mår så bra, att du kommer på att du hade något viktigt inplanerat, att du ska träffa en kompis en viss tid eller liknande. Att låtsas som att du ska gå på toaletten för att sen smita iväg utan att säga något är ett fult sätt att avsluta det hela på, men funkar såklart om inte något annat går vägen. 

Vi skulle dock tipsa dig om att försöka vara så trevlig och artig som möjligt, det alltså oavsett om du gillar dejten eller inte. Du kommer inte vinna något på att vara otrevlig eller oförskämd även om det skulle visa sig att din dejt är det. Använd dig istället av din plan B eller flyktplan för att komma ifrån på ett naturligt och säkert sätt. 

DejtaSmart

© Compado GmbH 2022 Dejtasmart. All rights reserved

Finland

Norge

Danmark