Hur tackar man nej till en dejt? Här har du svaret!

Har du gått på en dejt men någon och nu blivit utbjuden för en andra dejt? Eller har någon på jobbet, i skolan eller i din sociala krets uttryckt ett intresse av att träffa dig och se ifall det kan bli något mer än vänskap? Om du spontant känner ”nej”, så är det vad du skall svara. Men hur gör man det utan att såra personen?

Vi på Dejtasmart.se har fått frågan många gånger av våra läsare. De känner sig hemska som säger nej, för personen som frågar har ju antagligen tyckt det gått tillräckligt bra på första dejten för att ta det vidare – och därför är personen emotionellt investerad i detta. Ett rakt och tydligt nej kan i vissa lägen vara det bästa här, men i vissa situationer kan detta bli jobbigt, till exempel om du faktiskt kommer träffa personen i sociala sammanhang i framtiden (på jobb, i skola, på evenemang, fester, etc).

Vi har tagit fram några exempel och kommer förklara varför man bör och inte bör skriva på följande sätt. Om du vill ha ett tips, så handlar det mångt och mycket om att vara väldigt rak och ärlig mot sig själv och dejten – ingen gynnas av att man fortsätter om det inte känns rätt från båda parter.

Konversation 1:

Dejten: Tack för senast! Intressant att höra om ditt jobb inom [valfritt yrke]. Vill du ses nu på torsdag och ta en middag?

Du: Tack själv för senast! Det var kul att prata och lära känna dig, men jag känner inte riktigt att jag vill fortsätta. Ha det fint!

Varför: Här är du kort och koncis med vad du känner, samtidigt som du faktiskt är artig. Rakhet kan uppskattas och du skulle göra situationen värre för dig själv, men även dejten, ifall du skulle tacka ja till en andradejt om du redan då vet att det inte är någon du vill fortsätta se.

Konversation 2:

Dejten: Hej, ska vi ta en öl och fortsätta från där vi var senast? Vad gör du på lördag?

Du: På lördag är jag upptagen tyvärr!

Dejten (försök nummer 2): Hej! Vad gör du nu på måndag?

Du: Har lovat min kompis att hjälpa till med flytten!

Dejten (försök nummer 3): Jag igen! Vad gör du på fredag?

Du: Tyvärr upptagen!

Detta är en typisk konversation som uppstår för de som har svårt att tacka nej till en dejt, och metodiken är ganska enkel – man säger att man är upptagen trots att man inte är det. Detta gör att man inte måste konfrontera och faktiskt tacka nej, utan hoppas att dejten ger upp med att fråga. Detta slösar tid och gör ingen nytta, vi avråder helt från denna metod – trots att det är en enkel utväg.

Summering

Tänk såhär, vad är det värsta som kan hända när du tackar nej till en dejt? Att tacka nej rakt och tydligt gör det smärtfritt för båda parter. Sök dig till en dejtingsida och testa din lycka igen!

DejtaSmart

© Compado GmbH 2022 Dejtasmart. All rights reserved

Finland

Norge

Danmark