Så klarar du ett breakup

Går du igenom ett uppbrott eller breakup? Då känner vi verkligen med dig! Vi är nämligen medvetna om hur otroligt jobbigt det är. Trots att väldigt många genomgår samma sak under olika perioder av sitt liv finns det inget som tyder på att det är lättare att göra slut för någon. Det kan såklart vara jobbigare om man har varit tillsammans väldigt länge, men även ett breakup efter en kortare relation kan vara jobbig. 

När man väl är inne i denna jobbiga period känner man sig inte bara sviken, sårad, ledsen och ensam. Utan det kan även kännas som att det aldrig kommer gå över, att det aldrig kommer bli bättre. Men faktum är att det gör det, det går över och det blir bättre. Det gäller bara att man ska ta sig igenom det. Men hur gör man då det? Förhoppningsvis kan våra tips nedan underlätta för dig och bidra till att du känner att du klarar det bättre.

Bästa tipsen för att klara ett break up

1. Låt det ta sin tid

En av de absolut viktigaste sakerna då du genomgår ett breakup är att inse att du måste ge denna period tid. Det kommer vara jobbigt, du kommer vara ledsen, och det kommer kännas svårt. Och detta måste man låta sig själv känna och genomgå för att man ska kunna ta sig vidare.

Det finns alltså ingen som säger att du måste vara glad eller känna att du tagit dig över det efter en viss period. Utan låt det ta den tid det tar, oavsett om det är en eller två månader eller om det är ett år. Alla går igenom uppbrott av förhållande under olika lång tid. 

Så stressa inte, utan kom ihåg att det är okej att vara ledsen och det är okej att det tar tid. Ett hjärta läker inte bara sådär. Och det finns inte heller några regler för hur länge du får känna sorg eller för hur länge du får känna att det är jobbigt. Det är helt enkelt inte något man kan stressa igenom eller tvinga fram.

2. Gråt ut, och skrik om du vill!

Många som genomgår ett uppbrott efter att ett förhållande tar slut upplever att det känns både bättre och lättare om man låter sig visa känslorna. Det är naturligt att man kommer känna sig både ledsen, sårad, ensam och många andra känslor – varför ska man då dölja detta? 

Det kan helt enkelt bli lite lättare att låta känslorna flöda. Vill du gråta så gråt, vill du skrika så skrik, vill du slå på något så slå på något (inte en person då, utan mer en boxningspåse eller liknande). 

Precis som att det inte finns något som säger att det tar en viss tid att genomgå ett uppbrott så finns det inte heller någon som säger att du inte får visa dina känslor. Du ska inte känna det som att du måste hålla uppe en viss fasad eller att du måste vara stark (det vill säga om du inte vill det). Utan det är helt okej att vara ledsen, att gråta, att skrika och att bryta ihop. 

3. Ha roligt med vänner

Ett riktigt bra tips för att du ska kunna komma över och gå vidare med ditt breakup är att ta hjälp av dina vänner. Att ha roligt med sina kompisar och att tillåta sig själv att skratta kan göra otroligt stor skillnad. Detta inte bara för hur du ska må överlag och hur det hela ska kännas, utan även för att du faktiskt ska kunna må bättre snabbare. 

Det finns många som håller med om att vännerna är en väldigt viktig del i livet generellt. Och så är det verkligen. Men framförallt så är vännerna några som är otroligt viktiga i ett sådant fall att man gör slut med sin partner. 

Självklart är det inte alla som känner att de kan eller vill ha roligt och skratta med kompisar en allt för kort tid efter ditt uppbrott. Men, vi kan säga såhär; ju snabbare du tar dig dit och låter dig själv ha roligt (och kanske gråter och skrattar om vartannat) desto större är chanserna att du mår bättre efter en kortare tid. Om inte så känns det bättre för stunden.

4. Vårda dig själv

Om du genomgår ett uppbrott efter ett förhållande är det bara en sak du bör prioritera, och det är att vårda dig själv. Detta kan såklart innebära olika saker för olika personer, så där får du helt enkelt känna efter vad just egenvård innebär för dig. 

Att vårda sig själv kan innebära att man låter sig själv visa känslor, att man låter sig själv vila och återhämta sig, att man låter det hela ta tid, att man skrattar och har roligt med vänner, och så vidare. Rent konkret kan egenvård även vara saker som att gå på spa, shoppa, träning, egentid, kvalitétstid med vänner och familj, och liknande. 

Somliga känner för att vårda och ta hand om sig själv genom att börja träffa och dejta andra människor rätt snart efter att man gjort slut, och andra anser att det är egenvård att bara släppa allt och ägna tid till exakt det man vill. Vad som känns bäst för dig och vad som är att vårda sig själv just när du genomgår ett uppbrott får du avgöra. 

5. Prata med närstående om dina känslor

Som vi varit inne på tidigare är det väldigt viktigt att du låter det ta tid och att du låter dig själv visa dina känslor när du genomgår ett breakup. Något som kan göra att det hela känns lättare är att prata om hur du mår och känner med någon närstående, så som en familjemedlem eller en kompis. 

Genom att prata om det får du inte bara reflektera och dela dina känslor med andra. Utan de som du pratar med kan många gånger även komma med bra tips och råd för hur du kan göra för att det ska kännas lättare, bättre eller för att det ska gå över snabbare. Oavsett så är det aldrig bra att stänga in sig i sig själv och bara vara ensam i det.

6. Ta professionell hjälp om det blir för tufft

Känner du att du inte alls ser någon utväg, eller är dina känslor alldeles för starka och ditt mående alldeles för dåligt? Då kan det vara smart att gå och prata med någon professionellt. Kompisar och familjemedlemmar kan ofta göra stor skillnad i hur du mår, men de kanske inte kan ge de där tipsen och råden som faktiskt gör skillnad på riktigt.

Det är helt naturligt att man mår dåligt och är ledsen efter att du har gjort slut med din partner. Men samtidigt finns det en gräns för vad som är normalt och vad som inte är för mycket. Känns det för tufft och jobbigt, och att det går ut för mycket över ditt mående och ditt vanliga liv kan det helt enkelt vara nödvändigt att prata med någon professionellt.

7. Skaffa dig en hobby

Att underhålla sig med annat och att ägna tid till saker man tycker är roligt kan bidra till att du lättare kan släppa tankarna på uppbrottet och att du därmed faktiskt kan få stunder där du mår bra. Det alltså även när det är som jobbigast. Har du inte en hobby sen tidigare kan det alltså vara bra att försöka skaffa sig en sådan. 

Om du tycker om att måla och rita kan du alltid börja med det, eller så kanske du kan ägna dit åt matlagning, att läsa böcker, att träna, lära dig mer om dryck och vin, gå på keramikkurser, fotografera, pyssla med djur och hundar, eller vad du nu än tycker om. Det finns något att pyssla med för alla, det oavsett intresse. Hobbys är alltid bra att ha!

8. Avfölj på sociala medier

Sist men inte minst kan vi verkligen tipsa dig om att avfölja din partner på alla sociala medier som går. Självklart är detta kanske inte nödvändigt om ni gått ur relationen som kompisar, men om det var ett jobbigt break up (som det oftast är) kan det underlätta väldigt om du slipper ta del av personens liv när du själv inte är en del av det.

Genom att avfölja hen på sociala medier behöver du helt enkelt inte bli påmind om vad du missar så fort personen i fråga lägger upp en bild, publicerar ett inlägg, lägger upp en story eller är aktiv på sitt konto. Det kommer i sin tur göra att det blir lättare att glömma och gå vidare, vilket förmodligen kommer göra att det känns lättare för dig. 

Detta kan framförallt också vara fördelaktigt då det såklart finns en risk för att din tidigare partner träffar andra personer efter det att ni gjort slut. Om du inte vill behöva ta del av personens nya liv, varken med eller utan nya dejter, bör du avfölja och ta bort hen som vän där du själv är aktiv. 

Trots att det kan vara svårt och kännas tråkigt är det oftast bara bra. Vill du inte ta bort alla kontakter som ni har till varandra behöver du kanske inte radera personens telefonnummer. Värt att tänka på är dock att ju fler gånger du blir påmind om att personen finns, eller om det ni hade, desto svårare kan det vara att gå vidare.  

DejtaSmart

© Compado GmbH 2022 Dejtasmart. All rights reserved

Finland

Norge

Danmark