Så blir flirten till livslång kärlek

Blir du pirrig och får fjärilar i magen när du tänker på din nuvarande flirt? Vill du att er flirt ska utvecklas och bli till en långvarig relation? Lyckligt nog är det helt möjligt att skapa en långvarig relation, och det utan särskilt mycket ansträngning. Känns det rätt från båda parter så är sannolikheten faktiskt väldigt stor att ni håller länge. Värt att veta är dock att det kan krävas en del ansträngning för att det ska hålla så länge som man önskar. Ibland räcker det alltså inte att båda parter är kära i varandra. 

För att öka chanserna om att komma långt som par kommer vi att svara på frågorna om vad som krävs för att få till en bra relation som håller, samt om hur du kan gå tillväga för att gå från dejtande till en relation. Det finns otroligt mycket forskning när det kommer till relationer, där det bland annat visar sig att vissa aspekter är lite viktigare än andra!

Våra tips till livslång kärlek

1. Låt det ta sin tid och stressa inte

I var och varannan tidning kan du läsa rubriker som “Hur vet man att man är ett par?” och “Så blir man ett par”. Tidningarna brukar sedan svara på dessa frågor och påståenden på olika sätt, men nästan alla har samma budskap. Ett av de viktigaste budskapen i detta är att inte stressa fram något och att ta en dag i taget. 

Att påskynda en kärleksprocess kan nämligen ha motsatt effekt, det alltså trots att du själv känner att du är redo att ta nästa steg. För att relationen ska bli genuin behöver både du och din flirt vara redo för att gå vidare i er relation. 

Viktigt att komma ihåg här är att var sak har sin tid. Du kan alltså inte jämföra er relation med någon annans, det trots att det kanske känns som att er relation är liknande deras och att ni därför bör (eller kan) vara där de är. Detta gäller vare sig ni har träffats via en dejtingsida eller om ni träffats på något annat sätt. Låt relationen utvecklas på sitt sätt och i sin tid.

2. Var inte intima för snabbt

Innan du och din flirt börjar bli intima med varandra är det en bra idé att lära känna varandra ordentligt först. Detta finns det många fördelar med, inte minst när det kommer till det faktum att ni genom att vänta får mer tid till att skapa ett bättre, tightare band innan det att ni tar det vidare till nästa steg rent kroppsligt. 

Dessutom kanske inte din partner är redo för det intima bara för att du är det. Prata med varandra och tala om vad ni tycker om och vill. Att prata med varandra är det bästa sättet att kommunicera på på riktigt, det alltså såväl när det kommer till det intima som när det kommer till annat i relationen. 

Att vara intim kan vara väldigt privat och personligt både för dig och din partner. Därför är det viktigt att du respekterar både dina egna och din partners önskemål och tankar. En relation handlar inte bara om att vara intima, utan snarare så kommer den delen troligtvis att komma naturligt ändå om det är meningen att det ska vara ni två.

3. Träffa varandras vänner och familj

Något som krävs för att man ska få en bra relation är bland annat att man lär känna sin partner ordentligt. Och vilket sätt är bättre att lära känna sin partner på riktigt på än att se hur de är med sina vänner och familj? 

Utöver att du kommer lära känna “de riktiga” sidorna av din partner på det här sättet är det dessutom också viktigt att du trivs tillsammans med din partners vänner och familj. Det inte minst då ni förmodligen kommer att spendera mycket tid tillsammans i framtiden. För att ni ska få en djup, långvarig relation är samtliga delar avgörande, det alltså även denna. 

Lika viktigt som det är att du träffar och kan umgås med din partners nära är det att din partner träffar dina nära och kan umgås med dem. Såklart kan det vara väldigt nervös inför båda mötena, men detta är ett otroligt viktigt steg i en relation. Vill ni kunna ta den vidare är det helt enkelt något ni måste gå igenom. Glöm inte att ni gör det tillsammans!

4. Var öppna med varandra

En relation som innehåller massa hemligheter och dolda saker har sällan en ljus framtid. Någon gång kommer alla dessa hemligheter och lögner att komma upp till ytan – dessa kan då i sin tur kassera hela relationen. Precis som att det är viktigt att du känner dig trygg under en blind date är det viktigt att du känner dig trygg i din relation. 

Det är bland annat därför som det är otroligt viktigt att vara ärliga och öppna med varandra direkt – detta kommer ha stor påverkan på er trygghet ihop och tillit till varandra. Tala om för din partner hur du vill ha det i er relation, berätta vad du har för behov och önskemål, vad du tycker om och inte tycker om, osv. Du måste också lyssna på vad din partner tycker, tänker och säger. 

Vem orkar leva i en lögn? Det speciellt om det gäller något som man vill satsa på hela livet? Om sanningen är att du och din partner är olika behöver ni acceptera det och tillsammans gå in för att komma vidare. Allt går att lösa – bara ni har en balans när det kommer till att ge och ta är chansen att relationen håller mycket större.

5. Vårda relationen

I en kärleksrelation är det även viktigt att man är bra vänner. Alla par kan vara nykära i några månader, men sen kommer en period av “ny kärlek” där ni båda kommer få svar på om det är meningen att du och din flirt ska vara ett par. Det är nämligen efter dessa första månader som det hela lägger sig och som det börjar kännas lite mer äkta. 

För att ni ska fortsätta hålla efter att denna första förälskelse är över måste du och din partner också ta nästa steg. Det innebär att ni inte bara bör vara varandra nära rent kärleksmässigt, utan ni bör även vara riktigt bra vänner. 

Något som kan hjälpa rätt mycket är att tänka att ni ska vårda er relation på samma sätt som du skulle vårda en vänskapsrelation. Det är viktigt att ni inte tar ut saker på varandra i onödan, samt att ni tar er relation för givet. Överrasska varandra, ta hand om varandra, kompromissa och var tacksamma för varandra, precis som vänner är. Då kommer relationen hålla mycket längre. 

6. Gör roliga saker tillsammans

Bara för att du och din flirt går från dejt till relation ska ni inte sluta dejta eller göra roliga saker tillsammans. Att göra roliga saker tillsammans är nog det bästa ni kan göra för att vårda er relation och för att få den att hålla. Det behöver dock inte vara svårare än vad ni gör det till, utan det är helt upp till er hur ni går tillväga för att hålla relationen och gnistan vid liv. 

Det bästa är att det inte behöver gälla alls särskilt stora saker som att resa, köpa dyra saker till varandra eller att köpa en hund ihop. Utan snarare så kan det röra sig om småsaker som att ta en promenad tillsammans, att äta middag ihop, eller att återskapa er första dejt. Det handlar i grund och botten om att prioritera och göra tid för varandra, samt att inte glömma bort att ha kul.  

Alla vill ha roligt i den relation man är i. Att skratta med varandra är otroligt viktigt för att en relation ska kännas rolig och spännande även efter många år, och alltså för att det ska fungera i längden. Hitta på saker med din partner, det både bara ni två och tillsammans med andra. Det kommer att göra gott för relationen såväl nu som framöver.

7. Ge varandra egentid

Du och din flirt är två egna individer. Hur mycket ni än gillar att spendera tid ihop och hur bra ni än trivs tillsammans är det viktigt att du inte glömmer bor dig själv och din egen person. Det är lätt hänt när man väl är där, men du måste alltid ha med dig i bakhuvudet att ni inte är en och samma person

För att er relation ska hålla länge är det viktigt att ni båda är med på detta. Att se varandra som två individer med olika behov, samt att ge varandra egentid, stärker inte bara er själva. Utan det kommer även bidra till att er relation blir väldigt mycket mer hälsosam och trivsam att vara i. 

Just därför ska du inte se det som något negativt eller jobbigt om din partner önskar egentid. Trots att det i stunden kan kännas jobbigt eller tråkigt är detta faktiskt något av det finaste du kan ge till din partner, alltså just egentid.

8. Båda två ska få lika mycket egentid

Likaså ska inte din egna egentid behöva prioriteras bort. Utan precis som att du ska ge egentid till din partner ska din partner låta dig få det. Och det utan minsta kompromiss eller extra tanke bakom det, utan det är bara något som måste ingå i en relation. 

Det kan för alla relationer till slut bli för mycket att hela tiden vara med varandra och spendera tid ihop. Då, framförallt, kan egentid vara exakt det ni båda behöver. Egentid behöver inte betyda att ni spenderar flera dagar från varandra, eller att ni “tar en paus” för att ni inte längre är kära i varandra. 

Utan snarare tvärtom så betyder det att ni båda bryr er så pass mycket om er relation att ni vill vårda den till högsta möjliga grad. För att göra det måste ni få möjligheten att sakna varandra lite igen, vilket man ju gör genom att spendera tid ifrån varandra. Vilken typ av egentid som är nödvändig för er och vad det innebär får ni dock komma överens om själva.  

DejtaSmart

© Compado GmbH 2022 Dejtasmart. All rights reserved

Finland

Norge

Danmark